top of page

Gezonde leefstijl voor iedereen

Bijgewerkt op: 7 feb.
Sinds afgelopen voorjaar ben ik bezig met de training “gezonde leefstijl voor iedereen”, een samenwerking tussen Gezonde leefstijl voor iedereen - (impacttrainingenadvies.nl) en Over (gezondenweldoen.nl). Na deze training zal ik de vervolgtraining doen waarna ik “gezonde leefstijl voor iedereen” vanuit mijn praktijk kan begeleiden.


In een periode dat ik minder goed in mijn vel zat heb ik meer inzicht gekregen in wat een gezonde leestijl met je doet, en hoe leefstijl verband houdt met je mentale gesteldheid. Eerlijk gezegd had ik altijd een beetje een hekel aan de term gezonde leefstijl. Vanwege mijn chronische pijnklachten zat/zit een leven als fitgirl er niet in voor mij. En als iets onbereikbaar lijkt, is de motivatie ver te zoeken.


Ik heb in die leerzame tijd de kracht gezien van het doorvoeren van kleine veranderingen. Want of het nu chronische pijn is, of hormonen, of zwangerschap/borstvoeding, of een (te) vol leven, er zijn altijd kleine stappen mogelijk die maken dat je meer veerkracht gaat ontwikkelen.


Het is niet altijd nodig om jezelf hele grote doelen op te leggen. Er zit al winst in het eten van één koekje in plaats van een heel pak. Je kunt jezelf ook dat ene koekje misgunnen, maar dat is helemaal niet nodig.


Net zoals het niet nodig is om kilometers hard te lopen. Het is al winst als je start met een korte wandeling per dag in plaats van niks doen in de verwachting dat je ooit het hardlopen (weer) op gaat pakken. Je kunt altijd uitbreiden, als je maar iets doet. En de trap nemen in plaats van de lift, of je auto iets verder wegzetten is al iets. Het zet je aan tot kleine stappen die je veerkracht vergroten.


Wat veel mensen daarnaast vergeten is dat een gezonde leefstijl veel meer inhoudt dan bewegen en een gezond gewicht. Ook het zorgen voor rust en ontspanning en het gezond omgaan met stress zijn belangrijk voor een veerkrachtig leven.

Dat is nu gelijk de kracht van deze training. Alle gebieden die meespelen in een gezonde leefstijl worden benoemd. En de doelen stel je zelf want alleen dan zijn ze haalbaar.


Waarom vind ik het werken aan een gezonde leefstijl belangrijk binnen mijn Praktijk voor Coaching?


In mijn praktijk, en om mij heen zie ik vrouwen worstelen met zware eisen aan zichzelf. Vooral als het gaat om hun gewicht, maar ook op andere gebieden zoals rust en ontspanning. Het is ontzettend lastig om doelen te behalen als je zo streng bent voor jezelf. Op deze manier komen vrouwen in een vicieuze cirkel terecht. Want je wilt wel gezondere keuzes maken die bijdragen aan een veerkrachtig leven. Maar door de strenge stem in jezelf lukt het maar niet om het vol te houden.


Tegelijkertijd is het zo belangrijk om veerkrachtig te zijn, zeker als je bezig bent met je mentale gezondheid. Als je veel zorgen hebt, piekert, veel stress ervaart of emoties die je bezighouden, is het juist van belang om bezig te zijn met leefstijl. Een wandeling doet je dan vaak goed of het klaarmaken van een gezonde maaltijd. Bewust zijn van je ademhaling of aandacht voor je lichaam door bijvoorbeeld een bodyscan te doen.


Als coach, werkend vanuit mijn christelijke achtergrond zie ik ook de connectie tussen het ervaren van Gods liefde en aandacht voor jouw gezondheid. God heeft ons zo bijzonder geschapen, met een vermogen om fysiek en mentaal te herstellen. Het is niet altijd bereikbaar voor ons om in deze wereld volledig gezond te leven. Er is soms sprake van schade in ons lichaam en onze geest. Maar op verschillende gebieden is er wel herstel mogelijk en is het ook de moeite waard om daarnaar op zoek te gaan.


En waar wij vaak streng voor onszelf kunnen zijn als er iets niet lukt om door te zetten op mentaal of fysiek vlak, is God juist geduldig en liefdevol. We zouden ook met die ogen naar onszelf mogen kijken in onze worstelingen op welk gebied dan ook.

Heb jij vragen over hoe je kunt werken aan een gezonde leefstijl of aan je mentale veerkracht?

Neem gerust contact met me op. Je bent welkom!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page