top of page

Pijn verdient aandacht

Bijgewerkt op: 8 mei 2023

Als ik een bericht plaats op social media komt er veelal dezelfde gedachte naar boven. Nou. Dat had wel wat vrolijker gekund hé. De volgende keer, dan schrijf ik iets luchtigs! Inmiddels weet ik dat ik zo'n gedachte kan onderzoeken. Wat zegt het over mij dat dit steeds in me opkomt? Ik ben er al snel achter. Pijn mocht er voorheen van mij niet zijn. Of het nu lichamelijke pijn was of pijn die mijn ziel raakt. Wat ik nu weet wist ik toen niet: Pijn verdient aandacht. Het is er namelijk niet voor niks. En de aandacht die nodig is verschilt per fase en per persoon. Iedereen die wel eens is geopereerd of iets gebroken heeft weet dat je hierna moet "opbouwen op geleide van pijn". Wat zoiets betekent als: wanneer je weer gaat bewegen moet je aandacht hebben voor de pijn. Negeer het niet. Gebruik het als leidraad. Bouw rustig op. Ik heb het mogen leren. De pijn aandacht geven. Zowel in mijn lichaam als pijn die er is gekomen door het leven. De ene dag is het erger dan de andere dag. Of, de ene dag is het minder erg dan de andere dag. Net hoe je het wilt zien. Maar negeren heeft geen zin. Leren om pijn aandacht te geven is een proces. Ik deel daar graag over en ik hoop dat het jou inspireert om pijn niet te negeren maar de aandacht te geven die nodig is. Het is er namelijk niet voor niks.

Maar hoe zit het dan met "wat je aandacht geeft groeit"? Ben je er dan niet te veel mee bezig? Geef je het zo niet te veel plek in je leven? De aandacht die nodig is verschilt per fase en per persoon, schreef ik al. Het is wél nodig om eerst te erkennen dat het er is voordat je kunt kiezen welke aandacht je de pijn geeft. Het boek Psalmen in de Bijbel vind ik hierin heel mooi. Pijn wordt vaak heel duidelijk omschreven, hoe het voelt, hoe de schrijver er last van heeft en vaak ook waardoor het is veroorzaakt. Als dat is beschreven komt er een vraag om hulp, om verlossing, om rust. En ja, misschien groeit het besef van het hebben van deze pijn als je erbij stilstaat. Voor een tijdje. Zeker als je het lang hebt genegeerd. Het hoeft echter niet zo te blijven. Als je weet waar je mee te maken hebt kun je werken aan herstel. Wat je dan aandacht geeft is hoop en vertrouwen. En dat groeit ook!


Het kan helpend zijn als je samen met een coach door dit proces heen gaat. Kijk voor de mogelijkheden voor een coachingstraject op mijn website of neem gelijk contact met me op.

Ik kijk graag met je mee.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page