top of page

Veilig

Jarenlang had ik een ingewikkelde verhouding met op vakantie gaan. Waar de één in ons gezin het liefst zo lang mogelijk weg ging, voelde ik me juist altijd een beetje ontheemd en niet op mijn gemak.


Inmiddels kan ik hier wel beter mee uit de voeten. Toch was dat ontheemde gevoel ook in deze vakantie nog steeds aanwezig. En dit keer kwam er angst bij. Vooral 's nachts.


De ene nacht was een van de kinderen ziek. Het was vervelend, ziek zijn op vakantie, maar in mijn gedachten nam het enorme vormen aan. Alle scenario's kwamen langs. Alle telefoonnummers voor noodgevallen waren paraat. Ik lag de hele nacht wakker. Heb wel 3 x gecheckt of het goed ging. En het kind was na een nacht slapen best wel weer oké.


De volgende nacht lag ik wakker om een kapot oplaadsnoer. Die zal toch wel uit het stopcontact zijn? Wat als het misgaat. Wat als het al mis is gegaan, toen ik even sliep?


Het was niet voor het eerst dat iets in mijn onderbewuste zei: "je moet de hele nacht wakker blijven. Je moet zorgen dat er niks mis gaat". Overdag kon ik het beter plaatsen. Maar veel mensen weten: 's nachts is het lastiger om tegen die gedachten in te gaan.


Ik las die week een verhaal van iemand die dacht dat ze alles in haar leven maar beter zelf in de gaten kon houden. Dat zij het beste wist wat er moest gebeuren en altijd alert moest zijn zodat ze kon anticiperen als er iets mis ging. Zo hield ze alles in de hand. Maar ze ontdekte dat het haar tegen hield om in plaats van te controleren, God te vertrouwen in de dingen waar ze zorg om had.


Oef. Die kwam binnen. Onbewust houd ik de touwtjes dus ook het liefst in handen. En dat herinnerde me aan deze woorden.

"Ik kan in alle rust naar bed gaan en vredig in slaap vallen. Want U alleen, Heer, zorgt ervoor dat ik veilig ben". PSALMEN 4:9 (Bijbel)


Ik kan niet alle controle zelf in handen houden. En ook al komt angst niet zomaar naar boven (en is het goed om uit te vinden wat maakt dat het zo aanwezig is), het is een belangrijke stap om de touwtjes terug te geven aan God. Hij kent mij. Hij kent jou.

Het is veilig, al zegt mijn brein soms iets anders.

Het is veilig bij Hem.


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page