top of page

Waarom ik mijzelf een christelijke coach noem

Bijgewerkt op: 28 feb. 2023

Ik heb best een tijd getwijfeld of ik mijzelf zou profileren als christelijke coach. Ik heb een carrière switch gemaakt, start net met een eigen praktijk. Het leek logisch om mijzelf niet heel erg uit te spreken over het christelijke aspect in mijn coaching.


De reden dat ik dit wel doe is omdat ik écht geloof in de combinatie van psychologie en de waarheid van God in ons leven. Uiteindelijk, alle wijsheid die de psychologen hebben vergaard door onderzoeken en ervaring komt bij onze Schepper vandaan. God heeft ons brein geschapen, Hij weet hoe onze systemen werken omdat Hij ons heeft gevormd.


Het is nodig om te begrijpen hoe het werkt in onze hersenen als het gaat om angst en hoe je daar mee om kunt gaan. Of hoe het werkt met ons zelfhelend vermogen. Hoe kleine aanpassingen in ons patroon van eten of bewegen toch een verandering op gang kunnen brengen. Hoe je het beste kunt herstellen na een lichamelijk of geestelijk trauma. De omstandigheden komen vaak van buitenaf. De hoeveelheid werk die op je afkomt, mensen die je pijn doen en vul je eigen situatie maar in.


Het vermogen om te helen, te herstellen ligt binnen in ons. Zo zijn we gemaakt. En ergens vind ik het jammer dat er vaak een scheiding lijkt te zijn tussen twee in mijn ogen belangrijke delen die belangrijk zijn voor heling en groei. Dat er gebeden wordt maar de wijsheid vanuit de psychologie (waar God de absolute oorsprong van is) achterwege blijft. Of dat alle wijsheid gezocht wordt in de werking van het brein en het geloof, de zekerheid dat God bij ons leven en proces betrokken is niet wordt meegenomen. Beide aspecten zijn in mijn ogen belangrijk!


Het geloof en de realiteit lijken soms zo tegengesteld te zijn.

In de bijbel staat dat je de zon niet mag laten ondergaan over je boosheid. En toch ben ik boos, wat doe ik verkeerd?

De keren dat er “wees niet bang” staat in de bijbel zijn bijna ontelbaar. Maar ik ben zo angstig. Ik geloof vast niet genoeg.

Ik weet niet of je deze vragen herkent, of misschien heb je wel een heel andere vraag waarbij de bijbel een heel andere kijk lijkt te hebben op de situatie waar jij inzit. En daar komt vaak het psychologische aspect om de hoek kijken. Wat is er gebeurd dat je zo boos bent? Hoe is je angst ontstaan? Door te begrijpen wat er ten grondslag ligt aan je gevoelens kijk je meer met Gods ogen naar jezelf. Ik heb dit in mijn leven ook mogen ontdekken.


Door omstandigheden kon de veilige hechting in mijn vroege jaren niet volledig plaatsvinden. Dit heeft effect gehad in mijn leven en ik heb hier de gevolgen van ervaren. Ik voelde mij bijvoorbeeld vaak somber. Dat is psychologisch volledig verklaarbaar. Het was voor mij wel vaak lastig te begrijpen hoe het zat met de vreugde waar de bijbel over spreekt. Die voelde ik niet! Tegelijkertijd voelde ik mij wel gehecht omdat ik geliefd ben door God. Omdat Hij mij heeft “geadopteerd” en mij zonder voorwaarden liefheeft. Ik heb een zekerheid in mijn leven die onmisbaar is voor mij. Dat neemt niet weg dat ik door therapie heb moeten leren omgaan met het gemis dat ik heb ervaren als kind. Ontdekte ik dat het begrijpelijk was dat ik die somberheid voelde. Ik heb in dat poroces op verschillende momenten voor me mogen zien dat Jezus bij me was in situaties waar ik dacht dat ik alleen was.


En dat is voor mij waar psychologie en Gods waarheid samenkomen. In mijn geval was dat aan de ene kant ontdekken wat de oorsprong was van mijn somberheid. Aan de andere kant was het belangrijk om te weten hoe God aanwezig was in mijn eenzaamheid. Dat verandert echt iets.


Natuurlijk is elke proces, elke coachingsvraag anders. Het voorbeeld dat ik hier geef gaat best diep. Maar het gevoel van eenzaamheid in een bepaalde situatie, het gevoel dat je ergens alleen doorheen moet is denk ik universeel. Hoe mooi is het dan als je gelooft dat God bij jouw proces betrokken is. Ik heb al meerdere keren gezien hoe coachees tussen de sessies door iets meemaakten in hun relatie met God wat versterkend was in hun traject of het bereiken van hun doel.


Ik wil als coach bijdragen aan jouw proces van heling en groei als persoon. Kennis overdragen, vragen stellen, processen begeleiden, inzichten aanreiken. En het liefst doe ik dat samen met Degene die het beste weet wat nodig is.45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page